Home  »  Zwilling  » 

Zwilling

 

  • Wetenswaardigheden over het mes

Wat het inhoudt om met het ideale mes te werken, is al generaties lang gesneden koek voor iedereen die zijn hart aan de messen van ZWILLING J. A. HENCKELS heeft verpand. Per slot van rekening heeft het keukengereedschap een belangrijke rol bij een geslaagde gang van zaken in de keuken. Reeds in 1731 vestigde ZWILLING J. A. HENCKELS zijn naam als fabrikant van uitmuntende technische Solingerkwaliteit. Zowel professionals als hobbykoks over de hele wereld weten inmiddels onze innovatieve messenseries naar waarde te schatten.
Precisie van lemmet tot heft: niet minder dan 40 processen moeten worden uitgevoerd voor het vervaardigen van een eersteklas FRIODUR® mes. Ontdek nu zelf wat de de kunst van het smeden à la ZWILLING J. A. HENCKELS kan betekenen voor uw kookkunst.

  • De productie


Jaarlijks worden er zo´n 15 miljoen messen bij ZWILLING J.A. HENCKELS geproduceerd. Om u een beeld te geven van het productieproces van deze kwalitatief hoogstaande messen wordt hieronder kort het proces van gestanste en gesmede messen beschreven.

De kwaliteit van een mes is onlosmakelijk verbonden met de kwaliteit van het staal. De belangrijkste eisen bij de productie zijn roestbestendigheid en hardheid. Beide worden door speciale chemische processen en warmtebehandelingen optimaal bereikt.

  • Het materiaal


De kwaliteit hangt af van de keuzes die worden gemaakt door de fabrikant. ZWILLING J. A. HENCKELS heeft hier veel ervaring in opgedaan als producent van staalwaren. In de snijwarenindustrie komen zeer veel verschillende soorten staal voor, maar de laatste 10 jaar is roestvrij staal wel de norm geworden.

Koolstofstaal (normaal staal)

Koolstofstaal is de oudste staalsoort. Het heeft het nadeel dat het erg gevoelig is voor roestvorming.

Roestvrij edelstaal

Alle messen die vervaardigd zijn uit edelstaal (bijvoorbeeld chroomstaal) zijn roestvrijstalen messen. Roestvrij betekent dat de messen in een vochtige omgeving niet zullen roesten en dat de zuren die een mes in het dagelijks gebruik tegenkomt of kan tegenkomen, het mes niet zullen doen roesten.

Hoe grover het oppervlak, des te makkelijker het zal roesten. Omgekeerd geldt hoe fijner het oppervlak en hoe beter het werd gepolijst, hoe minder groot de kans zal zijn op roestvorming.

Roestvrij edelstaal: de speciale productie

ZWILLING J. A. HENCKELS heeft sinds 1965 een eigen staalproductie. De onderneming onderzocht jarenlang de ideale staaleigenschappen voor de snijwarenindustrie. Dankzij deze onderzoeken en ervaringen heeft ZWILLING J. A. HENCKELS een bijzonder goede verhouding gevonden tussen koolstof, chroom en andere bestanddelen.

  • Welke kwaliteitskenmerken heeft een goed mes?

 

Scherp lemmet dat haar scherpte lang behoudt en makkelijk na te slijpen is;
Flexibel, buigzaam lemmet (waar nodig!);
Hoge mate van roestbestendigheid;
Ergonomisch gevormd handvat;
Heft met oppervlaktestructuur;
Voegloze verbinding tussen lemmet en handvat (hygiëne);
Perfecte balans voor makkelijk en moeiteloos werken.
Iemand die een mes van een bekend merk koopt, kan zeker zijn dat hij kwaliteit gekocht heeft. Wil je het met een 'no-name-product' proberen? Vergeet dan niet dat elke kwaliteit zijn prijs heeft, ook hier geldt dat goedkoop duurkoop is.

Overtuig u ervan dat de messen goed in de hand liggen. Het mes moet eerder zwaar zijn dan licht en het moet goed uitgebalanceerd zijn. Men kan het mes tussen heft en lemmet op de wijsvinger laten balanceren. Een goed mes valt op het lemmetpunt: het gewicht ligt op het snijgedeelte.

Het lemmet moet er massief uitzien en de lemmetrug mag niet te dun zijn.

Het heft moet ideaal ergonomisch gevormd zijn. Voegen tussen lemmet en heft mogen niet zichtbaar zijn. Lemmet en heft moeten tenslotte goed met elkaar verbonden zijn.

  • Messen : innovaties

1. Het Japanse lemmet

ZWILLING J.A. HENCKELS is er na intensief onderzoek in geslaagd om een innovatief proces te ontwikkelen dat een extreem hoge beginscherpte van het lemmet garandeert. Deze techniek komt met name voor bij de lemmeten voor de Aziatische keuken: bijvoorbeeld Santokumessen.

2. De innovatieve golfsnede

Het is ZWILLING J.A. HENCKELS gelukt om een perfectionalisering door te voeren voor het snijvermogen van de golfsnede bij broodmessen en universele messen. Hier werd door de inzet van een nieuwe technieken een agressievere golving en dus een verbeterde snijprestatie gecreëert. Als gevolg hiervan is de kracht die normaliter bij het snijden een vereiste is, aanzienlijk minder.

3. Semi-cirkelvormig koksmessenlemmet

Met de introductie van het semi-cirkelvormige - of halfronde- lemmet bij koksmessen heeft ZWILLING J.A. HENCKELS het gebruikersnut van deze productgroep naar een nog hoger niveau gebracht. Als gevolg van de afgeronde lemmetvorm zijn deze messen nu ook geschikt als wiegemes om bijvoorbeeld kruiden fijn te hakken.

4. TWINSHARP Select

Deze innovatieve messenslijper met twee gescheiden slijpmodulen slijpt uw messen op een eenvoudige, veilige en effciënte manier na. Met module I kan je dankzij de stalen schijven perfect lichte beschadigingen aan het lemmet verwijderen. Met module II maak je het lemmet weer perfect wat zorgt voor een hoogkwalitatieve scherpte.

De TWINSHARP Select is een van de weinige messenslijpers die zowel door links- als door rechtshandigen op dezelfde wijze kan worden gebruikt.

  • De juiste omgang met messen

 

Messen

Messen van ZWILLING J.A. HENCKELS zijn een uitstekende investering. Met de juiste behandeling dienen zij u levenslang.

Opgepast!

Messen zijn scherp. Onvoorzichtig handelen of oneigenlijk gebruik kan leiden tot verwondingen.

Reiniging

Alle ZWILLING-messen met kunststof handgrepen (ook met vastgenagelde helften) zijn geschikt voor reiniging in de vaatwasser (55 °C). ZWILLING raadt echter aan de messen met de hand te reinigen. In de vaatwasser kunnen de vele chemicaliën leiden tot een verhoogde slijtage van het lemmet en de handgreep. Het beste is het mes meteen na gebruik onder stromend water af te spoelen. Afgedroogd zijn de messen ook meteen weer klaar voor gebruik. Snijondergronden zoals hout of kunststof zijn aan te bevelen. Slijp een ZWILLING-mes met een gladde snijkant altijd met een hoogwaardige messenslijper van ZWILLING, omdat deze exact op het staal van het lemmet is afgestemd. Zo krijgt u een optimaal resultaat. Meer informatie kunt u vinden op onze website: www.zwilling.com.

Let op: Messen zijn zeer scherp – gevaar voor verwondingen!

Onderhoud

Krassen of doffe plekken kan je van messen met roestvrijstalen heften van ZWILLING J.A. HENCKELS met het mateerdoekje verwijderen. Zo hou je het mes in perfecte staat.

Regelmatig met een vochtige doek of zeem (wat geen krassen veroorzaakt) reinigen. Vervolgens droogwrijven met een vaatdoek.

Scherpte

Een scherp mes is veiliger dan een bot mes omdat je bij het snijden weinig druk hoeft uit te oefenen. Het mes heeft meer grip op het te snijden product en uw handen worden minder snel vermoeid.

Opbergen

Je kan messen het best bewaren in een ZWILLING J.A. HENCKELS messenblok of -koffer. Dat is veilig, beschermt de snede, is hygiënisch en handig.

Ondergrond

Ook de ondergrond bepaalt hoe lang een mes scherp blijft. De snijplanken van ZWILLING J.A. HENCKELS zorgen door een zachte bovenlaag voor het behoud van de scherpte van uw messen.

Veiligheid

Plaats het messenblok of de snijplank op een egale ondergrond waar het niet kan wegglijden. Zo waarborgt u een stabiele werkplaats.

 

Nog meer informatie over Zwilling kan u vinden op http://www2.zwilling.com/nl-BE.